LIBRA

Lichaam in balans

Praktijk voor Fysiotherapie en Manuele therapie

FYSIO

THERAPIEVORMEN


Fysiotherapie

Tijdens een fysiotherapiebehandeling wordt er o.a. in kaart gebracht wat de klachten zijn, de oorzaak van de klachten en de wijze waarop u met de klachten omgaat. Na deze verkenningstocht heb ik een idee wat het probleem kan zijn. Dan volgt een lichamelijk onderzoek en vanuit daar een conclusie over uw klacht. Dan wordt er een behandelplan opgesteld. De therapie kan bestaan uit handelingen die ik doe, zoals mobiliseren of manipuleren van een gewricht, tapen van een spier, of deze behandelen met dry needling. We kunnen oefentherapie doen en u zult huiswerkoefeningen mee krijgen.


Manueel Therapie

Dit is een specialisatie binnen de fysiotherapie, waarbij er naast de fysiotherapeutische handelingen nog een aantal bij komen kijken. Er is een mogelijkheid tot het manipuleren van een gewricht. Dit houdt in dat er een korte ferme beweging met een botstuk teweeg wordt gebracht, waarnaar er vaak een knapje hoorbaar is. Dit knapje lijkt op het knakken van de vingers. Het knapje is geen breuk, maar een verplaatsing van lucht binnen in het gewricht. De meeste cliënten ervaren dit als vreemd, maar nooit pijnlijk. Het verschil met fysiotherapie, is dat de wijze van handelen verfijnder is, er komt meer Fingerspitzengefuhl bij kijken. Wat u ook zult ervaren tijdens mobilisaties van de botstukken. Mobilisaties zijn bewegingen van botten ten opzichte van elkaar, waarbij er rekening wordt gehouden met de stand van de gewrichtsvlakken. Het doel is om een gewricht beter te laten bewegen.


Werken aan uw fysieke belastbaarheid

Ik hoor vaak dat mensen wel wat willen doen aan hun belastbaarheid, maar geen zin hebben in een sportschool. In de praktijk is het mogelijk om aan uw fysieke belastbaarheid te werken. Dit kan individueel, maar ook met een groep. U kunt aangeven wat uw wensen zijn ten aanzien van de training. Met een groepje van 5 anderen bent u een uur bezig, zonder poespas. Aan ieder station wordt twee minuten gewerkt, daarna wordt er doorgewisseld, tot iedereen geweest is. De trainingen bestaan uit een warming up, dan naar de verschillende stations, grondoefeningen en dan een cooling down.


Dry needling

Wanneer na onderzoek blijkt dat de klachten ontstaan vanuit triggerpoints (spierknopen, verhardingen ) in de spier, is er een mogelijkheid om deze snel en effectief te behandelen met zeer fijne naalden. De naalden zijn zo dun dat deze tijdens het inbrengen een klein beetje worden gevoeld. Wanneer een triggerpoint wordt aangeprikt treden er samentrekkingen op die een beetje raar aanvoelen. Dit is een goed teken en betekent dat de bron van de pijn wordt aangepakt. Vaak is er na deze behandeling meteen een verbetering van de mobiliteit zichtbaar en is de pijn ook verminderd. Soms is een aantal herhalingen nodig om een blijvend effect te krijgen, en zullen er oefeningen gedaan worden om de mobiliteitswinst in stand te houden, of medical taping om het herstel te bevorderen.


Medical taping

Een Japanse tapetechniek waarbij er gebruik wordt gemaakt van een tape die anders is dan de bekende tape, die bijvoorbeeld gebruikt wordt om een gewricht vast te zetten. Deze tape is elastisch, net zo elastisch als de huid, en kan dus met en zonder rek op de huid worden geplakt. De mate van rek heeft een bepaald effect op de klachten, o.a. pijndempen, spanning verlagen, stimuleren. Standaard is de tape met 10% rek op de rol geplakt en zal bij het plakken op de huid een liftend effect op de huid hebben. Hierdoor ontstaat er meteen meer ruimte voor een betere doorbloeding, minder druk op de zenuwen, dus pijndemping, en daardoor zal er sneller herstel optreden. Met de tape kan je douchen, zwemmen, sporten etc. en kan vier tot vijf dagen blijven zitten, daarna wordt deze verwijderd of vervangen. In combinatie met revalidatie is deze tape een extra prikkel voor herstel.

F

Lichaam in balans

www.fysiolibra.nl 

L