De Fascia

Onmisbare schakel tijdens fysiek herstel

De fascia is een driedimensionaal netwerk dat door het gehele lichaam loopt. Tot ongeveer 10 jaar geleden werd de fascia door chirurgen gezien als verpakkingsmateriaal van organen, spieren en botten. Met alle postoperatieve gevolgen van dien. Na vele studies naar de fascia bleek de fascia van groot belang voor het functioneren van het lichaam. De fascia bestaat uit proprioceptieve vezels, die de stand van het lichaam in de ruimte registreren, lichaamsprocessen beinvloeden, bewegingen coördineren, van belang is voor de stevigheid van het lichaam, brengt externe en interne krachten over, beschermt, is sterk, maar ook zeer veerkrachtig. Kortom een goed functionerende fascia is van levensbelang.

The vital five

De fascia wordt in een adem genoemd met, het beender-circulatie-ventilatie-lymfe-zenuwstelsel en is groter dan ons grootste gewaande orgaan, de huid. Je kunt niet om de fascia heen. Daarom is het van belang dat men de fascia leert kennen en hoe wij deze kunnen beinvloeden, met bewegingen, oefeningen, oftewel fasciatherapie.

De fascia activiteit

De fascia glijdt met harmonieuze, soepele bewegingen met een ritme van tweemaal per minuut (heen en weer) door het gehele lichaam, ondersteunt alle onbewuste lichaamsfuncties, houdt spieren, pezen en bloedvaten soepel, lymfestroom en darmfunctie op gang, enz. Ze zorgt voor bewegingsvrijheid, comfort en vitaliteit.

De fascia informeert de hersenen over lichaamspositie, maar ook over de fysische, biologische, en emotionele gevoelstoestand van het lichaam, én over bewustzijn en de persoon zelf.
Als de fascia vastloopt door te veel stress, denk aan een val of operatie, dan vertaalt dit zich in spierspanning, die zich doorzet op alle andere gebieden: neuraal, autonoom, neurovasculair, wat leidt tot mobiliteitsproblemen, pijn, ziektes en zelfs mentale syndromen.

Bij Fysiolibra proberen we met manuele fasciatechnieken de fascia te herstellen.
Naast de passieve therapie zijn er ook actieve therapieën. Middels gerichte oefeningen wordt de fascia soepel gemaakt, en krijgt het weer zijn veerkracht terug. Wat uiteindelijk leidt tot meer controle en minder klachten.

Bron:
Stecco C, Macchi V, Porzionato A, Duparc F, De Caro R. The fascia: The forgotten structure. It J Anatm Embryol 2011; 116(3):127-183.

Smits E. Fascinerende fascia. Nieuwe onderzoeksgegevens over lage rugpijn. VNGK 2014; 3:32-33.

Smits E. Fascinerende fascia. De wondere wereld van ons bindweefsel.
VNGK 2013; 5:33-35.

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *